monika puigFOTO: npr.org IZVOR: Hina

Među osvajačima zlata našli su se i neki na koje su rijetki računali. Kosovo je već u svom prvom nastupu dobilo olimpijsku pobjednicu zahvaljujući džudašici Majlindi Kelmendi. Unatoč malom broju kvalificiranih sportaša, ova je novopriznata sportska nacija tako već na samom početku pokazala da može proizvoditi pobjednike.

 
Na svoje je došao i Fidži. Svoju prvu medalju u povijesti, i odmah zlatnu, osvojio je ovaj otočić u ragbiju 8, omiljenom sportu stanovništva.
 
Do prvog povijesnog zlata stigao je i Singapur i to na sjajan način. Joseph Schooling uspio je ući u cilj prvi na 100 metara leptir i time nanijeti jedan od rijetkih poraza u olimpijskoj karijeri Michaela Phelpsa.
 
Još impresivnija prva je zlatna medalja u povijesti Portorika. Monica Puig šokirala je tenisku elitu i na sjajan način stigla do neočekivane pobjede kojom je kreirala jedno od najvećih teniskih olimpijskih iznenađenja.
 
Peta neočekivana zemlja koja se u Riju uspjela konačno pozlatiti je Tadžikistan, zahvaljujući Dilshodu Nazarovu, sjajnom bacaču kladiva koji je trijumfirao u jakoj konkurenciji.
 
Poput Hrvatske, mali narodi još jedanput su pokazali da im njihova veličina nije nepremostiva prepreka, kad su u pitanju sportski uspjesi…