ruicostaFOTO: america.pink

Sportska legenda br. 2

Rui Manuel César Costa rođen je u Lisabonu, 29. ožujka 1972. Bivši je portugalski reprezentativac, koji trenutno radi u Benfici kao sportski direktor. Za vrijeme igračke karijere igrao je na poziciji isturenog veznog igrača, polušpica ili zadnjeg veznog.

2004. Pelé ga je stavio u društvo FIFA 100, među 125 najboljih živućih nogometaša.

Klupska karijera

Portugalska legenda Eusébio je izjavio da kada je Rui došao u Benficu, nakon samo deset minuta treninga bio impresioniran njegovim vještinama. 1993. osvojio je portugalski kup i ligu. Na kraju njegove treće sezone u Benfici Fiorentina je ponudila za njega 6 milijuna eura. Nekoliko puta je bio proglašen najboljim igračem na svojoj poziciji u Serie A. Mnogo klubova je pokazivalo interes za njega, ali ga je Fiorentina prodala tek kad je ušla u financijske probleme. Njegov trener u Fiorentini Fatih Terim, kada je odlazio u Milan poveo ga je sa sobom. Costa je igrao pet sezona za A.C. Milan pritom osvojivši Serie A, kup, superkup, Ligu prvaka i Europski superkup.

U ljeto 2003. za A.C. Milan je potpisao Kaká, zbog kojega je Costa ispao iz standardnog početnog sastava.

25. svibnja 2004. Rui Costa se vratio u Benficu, potpisao je kao slobodan igrač. Dvije godine kasnije oprostio se od aktivnog igranja nogometa. Odmah nakon prestanaka, dobio je posao sportskog direktora.

Reprezentativna karijera

S portugalskom nogometnom reprezentacijom je dogurao do četvrtfinala Eura 1996. u Engleskoj, polufinala Eura 2000. u Belgiji i Nizozemskoj i domaćeg finala Eura 2004 u Portugalu. Također je sudjelovao na SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, prvi i jedini crveni karton dobio je u utakmici sa Njemačkom.