Počeo je Rally Švedska! Danas, 9. veljače počela je druga ovosezonska utrka Svjetskog Rally Prvenstva, poznatijeg kao WRC. Jutros, s početkom oko 8 sati vozači su, kao što smo i najavili u prošlome članku, obavili zadnja testiranja pred samu utrku. To “testiranje”, službenog naziva “shakedown”, koje u sklopu ove manifestacije broji 7,23 km, najbrže je odvezao svojevrsni “povratnik” u WRC, privatni vozač Mads Ostberg kojem je ovo prva utrka u sezoni, i to pod kapom OneBet Jipocar World Rally Team-a u njihovoj Ford Fiesti WRC ’17. Iza njega smjestio se Irac Craig Breen koji je za švedski rally zamijenio automobile sa Stephaneom Lefebvreom. Podsjetimo, Lefebvre je u Monte Carlu vozio novi Citroen C3 WRC, složen po novim, “otvorenijim” pravilima, dok je Breen bio prisiljen voziti prošlogodišnji Citroen DS3 WRC, pošto momčad još nije razvila treći primjerak novog C3 WRC-a. Treće vrijeme shakedown-a postavio je Hyundaijev Hayden Paddon.

Citroen je željan povratka na sam vrh Svjetskog Rally Prvenstva, no hoće li ih moguća prevelika želja koštati najboljih rezultata?

Atraktivni Super Special Stage

No, da se ne zadržavamo previše na shakedown-u, večeras oko 20 sati počeo je i prvi službeni brzinski ispit ovogodišnjeg, 65. po redu Rally Švedska. Kao što je to povremeno slučaj, prvi, uvodni brzinac bio je koncipiran kao atraktivan, tzv. Super Special Stage na kojem po dvoje vozača paralelno starta na istoj, u dvije trake improviziranoj stazi. Brzinski je to ispit dugačak svega 1,9 km koji rezultatski ne utječe previše na ostatak rally-a, no spada u jedne od gledateljima (barem onima koji nisu striktno povezani s utrkama) najzanimljivijih aspekata rally-a. Prvi je dakle brzinac najbrže odvozio Finac Jari Matti Latvala koji je time svojoj momčadi, Toyota Gazoo Racing-u, priskrbio prvu pobjedu na nekom brzinskom ispitu nakon dugih sedamnaest godina izbivanja iz Svjetskog Rally Prvenstva. Drugo vrijeme, za 0,6 sekundi sporije od Latvalinog, postavio je najveći pehist iz Monte CarlaThierry Neuville u svom Hyundaiju i20 Coupe WRC. Na treće je mjesto zasjeo također Hyundaijev Dani Sordo, sa zaostatkom za vodećim od 0,7 sekundi. Aktualni svjetski prvak, Sebastien Ogier, svojom Ford Fiestom WRC ’17 postavio je peto vrijeme sa zaostatkom od 0,9 sekundi, za 0,1 sekundu sporijim od svog momčadskog kolege Otta Tanaka.

Hyundai je tijekom većeg dijela Rally Monte Carla bio veliki favorit za osvajanje utrke, no situacija se rasplela drugačije. Švedska im je prilika za njen “ispravak”

Nastavak utrke

Rally Švedska nastavlja se sutra s početkom u 7:59 h, kada će startati prvi natjecatelj na drugom brzinskom ispitu utrke, dugom 18,47 km. Nakon prvog, ranojutarnjeg brzinca, vozi se još sedam (7) brzinskih ispita raspoređenih tijekom cijeloga dana. Nastavak ove, druge postaje nove sezone WRC-a možete pratiti na Arena Sport kanalima koji, uz uvodne emisije o WRC-u imaju i prijenose uživo s pojedinih brzinskih ispita. Što se praćenja utrke “online” tiče, tu je besplatni Red Bull TV, koji je ujedno i ovogodišnji promotor Svjetskog Rally Prvenstva. Razne priloge i prijenose uživo možete pratiti na njihovoj web stranici.

Za kraj, donosimo vam video uradak našeg Matije Škalića koji se u redakciji World Rally Media zaputio u daleku Švedsku!

Tekst: Tin Beraković
Slike: Momčadi